18-24 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası
19 Kasım 2024


Ağız Diş

18-24 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası

Ağız sağlığı, erken yaştan yaşlılığa kadar yaşam boyunca değişir. Genel sağlık için vazgeçilmezdir ve bireylerin topluma katılmalarını destekler. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), diş ve dişeti rahatsızlıklarını; yaygınlığı ve tekrarlama oranları nedeni ile insanların karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından biri olarak tanımlamaktadır. 

22 Kasım 1908 tarihinde ilk "Dişçi Mektebi"nin açılması, ülkemizde bilimsel diş hekimliği eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilmiştir ve 1996 yılından bu yana her yıl 22 Kasım günü “Diş Hekimliği Günü”, 22 Kasım'ı içine alan hafta ise “Toplum ve Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN;
·         Etkin ağız bakımı,
·         Sağlıklı beslenmenin düzenlenmesi,
·         Düzenli diş hekimi kontrolleri,
·         Koruyucu uygulamalar yapılmalıdır.

ETKİN AĞIZ BAKIMI NASIL OLMALIDIR?
Dişin Fırçalanması:
1.       Dişler günde 2 kez etkin bir şekilde fırçalanmalı,
2.       Diş fırçasının başı yumuşak kıllı olmalı, kıllar yıprandığında yenilenmeli,
3.       Diş fırçası fırçalama öncesinde ıslatılmamalı,
4.       Diş macunu fırça başının boyu değil, eni uzunluğunda (nohut kadar) olmalı,
5.       Dişlerin tüm yüzeyleri fırçalanmalı, dudak ve yanağa bakan yüzeyleri, dile bakan yüzeyleri dişetinden dişe doğru dairesel hareketlerle, çiğneyici yüzeyleri ise ileri geri hareketlerle fırçalanmalıdır.

Dilin Fırçalanması: Dişlerin fırçalanması bitince dil sırtı dil ucuna doğru basınç uygulamadan 3-4 kez süpürür gibi fırçalanmalıdır.

Diş İpi Kullanımı: Diş ipi günde bir kez tercihen yatmadan önce kullanılmalı, dişlerin birbirine bakan yan yüzeylerinin temizlenmesi sağlanmalıdır.

Ağızda Protez Varsa: Protez köprü tarzında ise köprü gövdesinin dişetine komşu yüzeyi özel diş ipi ile temizlenmeli, hareketli protezde ise, ağız içi ve protezler mutlaka temizlenmelidir.

#toplumağızvedişsağlığıhaftası